torstai 9. tammikuuta 2014

Prelude 19 Haiku

Prelude 19 on englantilaisen Ian Proctorin suunnittelema 19 jalkainen traileroitava purjevene, jota on valmistettu alun perin Rydgeway Marinen ja myöhemmin Pegasus Yachtin veistämöillä yhteensa yli 500 kappaletta. Haiku, jonka sarjanumero on 376, on valmistunut vuonna 1976. Synnyinmaastaan Englannista Haiku on kulkeutunut ensin Ruotsiin, josta se on tuotu Suomeen keväällä 2010.


Rakenne


Prelude 19 on valmistettu lujitemuovista, mutta kansirakenne on hieman totutusta poikkeava. Sekä Preluden runko että kansi koostuvat kahdesta erikseen muotissa laminoidusta osasta, jotka on valmiina liitetty yhteen. Erillisen sisäkuoren ansiosta myös veneen sisäpintana on siisti ja sileä gelcoat. Kerrosten välissä oleva ilma eristää myös tehokkaasti lämpöä ja estää kondensoitumista.

Haikun päämitat ovat seuraavat:

  • LOA 19'3''  (5.86m)
  • LWL 17'0'' (5.18m) 
  • Beam  6'10 (2.09m)
  • Weight: Approx. 750 Kg
Prelude 19 on ollut saatavissa usealla erilaisella köliversiolla. Haiku on varustettu kääntökölillä, jonka syväys on 0,61/1,38m. Köli kääntyy pohjan alla, jolloin se ei vie arvokasta tilaa veneen sisältä ja pitää painopisteen mahdollisimman alhaalla myös köli nostettuna.
Myös peräsinlapa on kääntyvä, joten Haikulla voi rantautua minne tahansa, jopa hiekkarannalle.


Riki ja purjeet


Prelude 19 veneitä on ollut saatavana sekä huippu- että osatakiloituna. Haikussa on osatakila. Z Spars:in valmistamassa mastossa on yksi takaviistoon suunnattu saalinkipari ja se on etustaagin lisäksi tuettu ylä- ja alavanteilla. Takaharusta käytetään vain huipputakiloidussa versiossa.

Haiku sai uudet WB-Sails:in ompelemat purjeet keväällä 2011. Sekä 10 m2 isopurjeen että 8 m2 genuan materiaaliksi valittiin luja ja pitkäikäinen 6.3 oz Dimension Dacron.


Isopurje säilyy purjehdusten välillä kätevästi puomilla ja genua rullalaiteessaan. Molempia suojaa mittojen mukaan räätälöidyt suojapeitteet. Kuljetuksen ajaksi puomi on helppo irrottaa mastosta ja laittaa kajuuttaan suojaan. Etupurje rullineen kulkee parhaiten kaadetun maston kylkeen sidottuna.

Sisätilat


Kompaktista koostaan huolimatta Haikussa on kaikki tarvittava pitemmillekin lomapurjehduksille: makuutilat neljälle, pentteri joka on varustettu kaksiliekkisellä spriikeittimellä sekä tiskialtaalla, ruokapöytä, jonka sisällä on säilytystila merikartoille sekä kemiallinen WC.


Pohjakuva alkuperäisestä esitteestä

Pentterin työpöytä on reilunkokoinen ja se  liukuu lieden ja altaan päälle silloin kun paaran puoleista pistopunkkaa käytetään. Lieden takana on säilytystilaa ruokatavaroille ja alla pannuille ja kattiloille.  

Välilaipioiden etupuolelta löytyy sisäkuoreen integroidut hyllyt lautasille ja ruokailuvälineille.Ruokapöytää voidaan käyttää sekä sisällä että ulkona avotilassa. Pöydän alapinnalla on lokero merikartoille. Silloin kun pöytää ei tarvita se voidaan työntää avotilan lattian alle.Kun ostimme Haikun, kajuutan yleisilme vastasi melko lailla veneen ikää. Keltaisten seinäpintojen maalaus valkoiseksi, uudet satiinilakatut umpitiikkiset välilaipiot, tiikkinen turkkilevy sekä uudet patjat muuttivat ilmeen uudenveroiseksi.Ennen...
...
...jälkeen

Tekniikkaa


Haikun apumoottorina toimii luotettavuudestaan tunnettu 4,5 hevosvoimainen Mercury Thunderbolt vuodelta 1976. Moottori on kiinnitetty ylösnousevaan kiinnitystelineeseen, joten se ei häiritse purjehduksen aikana.

Satunnaista virrantarvetta varten Haikussa on pieni aurinkopaneeli ja 82 Ah akku. Siitä riittää virtaa matkapuhelimia yms. elektronisia laitteita varten.

Haikussa on aiemmin ollut eteenpäin näyttävä kaiku, Echopilot Bronze. Tulpattu anturiläpivienti on edelleen paikoillaan, joten uuden kaikuluotaimen asentaminen on tarvittaessa helppoa.

Samoin Haikussa on aiemmin ollut Webaston lämmitin. Lämmönjako- ja raitisilmaputkisto on edelleen paikoillaan, joten lämmittimen uudelleenasennus on yksinkertaista.


Traileri


Haikun traileri on Brittiläinen kaksiakselinen Indespension vuodelta 2006. Rekisteriotteen mukainen kokonaispaino on 1500 kg, joten se liikkuu mukavasti tyypillisen perheauton vetämänä.


Maantiekuljetuksen aikana maston etupää lepää etukaiteen päällä ja takapää on tuettuna kahdella puoshaalla, jotka on sidottu kiinni takakaiteeseen. Masto on helpointa nostaa veneen ollessa trailerin päällä. Vedessäkin se toki onnistuu, mutta silloin tarvitaan erillistä taljaa. Masto siirretään ensin taaksepäin ja sen tyvi lukitaan saranapultilla mastonjalustaan. Sen jälkeen etustaagi kiinnitetään pystyyn nostettuun A-tukeen, joka on pysyvästi saranoitu veneen kanteen. Lopuksi masto vinssataan pystyyn trailerin vissillä etustaagin kiinnityspisteestä vetäen. Nostamisen aikana sivuttaistukea antaa lyhyet köysivantit jotka on kiinnitetty ruffin katon reunoissa oleviin heloihin maston molemmin puolin. Maston nostoon, muihin valmisteluihin ja veneen laskuun kuluu aikaa vajaa tunti ja toimenpide hoituu tarvittaessa myös yhden miehen voimin.

Lisätietoa


Englannissa toimii aktiivinen omistajayhteisö, jonka nettisivut löytyvät osoitteesta www.prelude-owners.info. Sivuilta löytyy mm:
Prelude 19 on Suomessa harvinainen vene, mutta ainakin yksi toinen Prelude liikkuu Helsingin vesillä. Tämän Haikun sisarveneen, MaKu:n, omistaja on luonut nettiin mainion infosivuston sekä blogin, jossa on runsaasti mielenkiintoista luettavaa vuosien varrelta Preludesta ja sen kunnostuksesta. Haiku ja MaKu ovat hyvin samanlaisia, mutta riki on erilainen. Haiku on osatakiloitu kun taas MaKu on toppirikinen. Ei kommentteja:

Lähetä kommentti